Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

версія для друку

Євген Захаров представив результати першого етапу реформування ОВС

25.11.2014
автор: Прес-служба МВС України
джерело: mvs.gov.ua

Про це та про виконання пілотних проектів з цього напрямку у Львівській та Хмельницькій областях, а також про розширення Експертної ради представниками Консультативної місії Європейського Союзу він розповів сьогодні, 25 листопада, під час робочої наради у МВС.

Голова Експертної ради при МВС України Євген Захаров поінформував присутніх про досягнення та складнощі, які виникли у фахівців під час роботи. Він зазначив, що коли експерти розпочинали працювати – поставили завдання, а за 6 місяців роботи вже є певні результати.

 

– Розроблена Стратегія розвитку органів внутрішніх справ. На її основі побудована Концепція, що містить ряд першочергових кроків в напрямку реформування МВС. Ці документи вже схвалені Урядом України. Тепер пропонується скласти вісім груп, які мають написати план дій, що буде базуватися на ухваленій Урядом Стратегії та Концепції. Цей підхід вже узгоджено з нашими міжнародними колегами, тому пропоную взяти за основу цю структуру і працювати. Сама робота згодом підкаже, чи потрібно вносити якісь зміни, – зауважив правозахисник.   

    

Євген Захаров розповів також про експеримент у м. Хмельницькому, рішення про проведення якого було затверджене Кабінетом Міністрів України у жовтні поточного року. Наразі експеримент вже розпочато. Під час його проведення передбачено об’єднати підрозділи патрульно-постової служби міліції громадської безпеки та Державної автомобільної інспекції МВС у єдину патрульну службу.

За словами голови Експертної ради, проект з реформування органів внутрішніх справ на базі ГУМВС України у Львівській області триває вже 4 місяці. Отримані результати свідчать про те, що він потрібен і його варто продовжувати. У рамках Львівського експерименту ще багато роботи, але є вже й конкретні результати, які стосуються прав затриманих. «Все розроблено для боротьби з катуваннями в ОВС», – наголосив Євген Захаров. 

Про такі нововведення присутніх поінформував Андрій Черноусов, представник ГО «Харківський інститут соціальних досліджень». Він розповів, що в першу чергу новації стосуються пакету для зберігання особистих речей затриманих та доставлених до міліції. Крім того, невдовзі кожна камера міліцейських ізоляторів тимчасового тримання буде мати наліпку про права та обов’язки затриманих під час перебування там. «Невдовзі всі підрозділи міліції отримають ці наліпки та брошури аналогічного змісту», - підкреслив він.

Євген Захаров зазначив, що основне завдання, яке стояло та стоїть перед експертами та соціологами – відповісти на запитання: «Чого хоче український народ від реформування міліції?». Саме тому Харківським інститутом соціальних досліджень за підтримки Європейського Союзу було проведено опитування. Про його результати присутнім розповів директор ГО«Харківський інститут соціальних досліджень» Денис Кобзін.

Він зазначив, що дослідження виявили: і опитані громадяни, і самі правоохоронці готові до реформування ОВС. «За» віддали свої голоси 88 відсотків громадян та понад 90 відсотків працівників міліції. Крім того, більше 80 відсотків громадян підтримують створення місцевої міліції.   

Водночас, за словами Дениса Кобзіна, 40 відсотків опитаних готові допомогти працівнику міліції затримати зловмисника, а 29 – хочуть вийти разом із правоохоронцями на патрулювання вулиць. У той же час він зазначив, що самі працівники міліції акцентують увагу на таких негативних для них моментах: незадовільних умовах праці, грошовому забезпеченні, нестачі екіпірування, що безумовно позначається на спілкуванні з населенням.

Наприкінці робочої зустрічі голова Експертної ради поінформував присутніх про розширення складу Експертної ради представниками Консультативної місії Європейського Союзу. Він запропонував включити до її складу ще чотирьох членів: Стіва Сміта – Головного стратегічного радника Місії ЄС з питань МВС; його заступника Ханніке Броуер; Кейса Муррея – радника Місії ЄС з питань реформування сектору безпеки України по питанням діяльності міліції громадської безпеки, та Мартіна Лінхарта – радника Офісу зв’язку НАТО в Україні з питань реформування сектору безпеки.

– Всі вони є фахівцями великого ґатунку у своїх сферах діяльності та мають великий досвід роботи, що допоможе нам у досягненні стратегії, – наголосив Євген Захаров.

Поставити посилання у соцмережі


коментарі

Щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном  »»
Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей