Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

версія для друку

Правозахисники заявили про недоліки пакету законопроектів про реформування МВС

22.06.2015
джерело: uacrisis.org

Реформування МВС України запізнилося щонайменше на рік. Про це заявили правозахисники під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Вони проаналізували 4 законопроекти, особливу увагу звернули на законопроект «Про Національну поліцію». За словами Олександри Матвійчук, голови правління Центру громадянських свобод, координатора Євромайдан SOS, одним із головних недоліків є відсутність обов’язкового конкурсу для призначення на посаду. Тобто керівник будь-якого підрозділу визначає його доречність на свій розсуд. «Знаючи сталу традицію корупції у нашій системі, ми вбачаємо широкій простір для корупційних зловживань і порушення принципу прозорості роботи поліції, що було задекларовано у стратегії розвитку МВС», – заявила пані Матвійчук.

Другим системним недоліком є те, що в системі внутрішніх справ залишається радянська система військових звань, навіть попри демілітаризацію поліції. Оскільки нова поліція вже не має бути воєнізованим збройним формуванням, як раніше, то й звання повинні бути цивільними, пояснила Олександра Матвійчук.

Павло Дикань, координатор групи адвокатів Небесної Сотні, зауважив, що надмірна політизованість правоохоронців була причиною порушень прав людини, у тому числі й спровокувала трагічні події лютого 2014 року. А розслідування розстрілу Небесної Сотні гальмується, у тому числі, й через відсутність системи контролю всередині правоохоронних органів. «У новому законопроекті не передбачена ні ідентифікація поліцейських, ні незалежна комісія з дисциплінарної відповідальності, наявність яких довела свою ефективність в Європі та Америці», – зазначив Павло Дикань.

Правники підготували список стандартів, які мають бути враховані при реформуванні системи правоохоронних органів. Серед основних – забезпечення дотримання поліцейськими прав людини, забезпечення ефективних заходів із боротьби з корупцією у поліцейських органах. Тобто про факти корупції поліцейський зобов’язаний повідомляти керівництво. Також мають бути створені професійні, психологічні й матеріальні умови захисту честі, гідності та неупередженості правоохоронця, зокрема, прозоре просування по службі та конкурсній відбір на посаду, а також незалежна освіта. Крім того, на думку правників, у новому законодавстві слід забезпечити процес демілітаризації правоохоронних органів, а також процес децентралізації та деполітизації поліцейських. «Це не підніжка органам влади, ми просто допомагаємо структурі, що шкутильгає, шкутильгати у правильному напрямку», – додала Олександра Матвійчук.

Звернення до народних депутатів щодо пакету законопроектів про реформування органів внутрішніх справ підтримали: Центр громадянських Свобод, Євромайдан SOS, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Центр «Соціальна Дія», проект «Без кордонів».

Поставити посилання у соцмережі


коментарі

Щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном  »»
Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей