Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

версія для друку

Поліціянт свідомо розпилив газ у обличчя журналістові

30.07.2018
автор: ХПГ-інформ

Співробітник поліції, незважаючи на застереження «Преса», свідомо розпилив газ із поліційного балончика в обличчя фотокореспондента міжнародного агентства «Associated Press» Єфрема Лукацького. Про це повідомила Служба інформації Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Інцидент стався в ході сутичок з поліцією за участі «Національних дружин» через забудову в одному зі спальних районів Києва в суботу, 28 липня. Про факт неправомірної агресії поліціянта журналіст написав у Facebook.

«Один з поліцейських бачив, що я знімаю, і зарядив мені газом в очі по повній програмі. Я в прямому розумінні осліп хвилин на 10. Я стояв не в натовпі, кричав йому „Преса“, але поліцейського це не зупинило», – розповів Лукацький

Постраждалий фотожурналіст встиг зафіксувати агресивного співробітника поліції, але через опіки очей змушений був на певний час припинити зйомку. Першу допомогу Лукацькому надала дівчина з «Національного корпусу» та дівчина-парамедик, присутня на місці сутичок. Журналістові промили очі, а також його оглянув лікар «швидкої», який надавав допомогу всім постраждалим.

Фото: Єфрем Лукацький

Заяву про перешкоджання журналістській діяльності й неправомірне застосування спецзасобів відомий журналіст не подавав.

«Я ніколи не пишу заяв. Там є більш постраждалі. Поліція – це мікст нашого суспільства: є негідники, а є і нормальні», – пояснив Лукацький.

Водночас журналіст зазначив, що зафіксував, як співробітники поліції не хотіли віддавати до «швидкої» одного з учасників сутичок.

«Хлопець був сильно побитий, на голові великі гематоми, він знепритомнів. Я звернувся до поліції і сказав, що буде біда, якщо не віднести його до „швидкої“. Довелося наголошувати, що я „Преса“, фіксую всі обставини, то поліцейські таки відійшли й дозволили „Національному корпусу“ понести пораненого до лікарів», – розповів журналіст.

У НСЖУ засуджують факт застосування сили співробітником поліції до журналіста та вимагають проведення негайного службового розслідування.

Поставити посилання у соцмережі


коментарі

Щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном  »»
Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей