Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

версія для друку

Погляд зі Львова. Реформу МВС можна провести без значних фінансових затрат із бюджету

22.02.2015
джерело: www.rbc.ua

Про реформу української міліції, яка мала б розпочатися зі Львова, почали говорити на початку липня минулого року, коли була створена спеціальна експертна комісія, яка кілька місяців працювала над розробкою пропозицій до нового закону про поліцію. У жовтні ці пропозиції передали на розгляд до Верховної Ради. Надалі реформа львівської міліції знову продовжиться у в місті лише після Києва, Харкова та Одеси. 

Володимир Рихлицький, власкор РБК-Україна у Львові

Однак, за словами начальника Львівського міського управління МВС Сергія Зюбаненка, насправді реформа правоохоронних органів у Львові починалася на кілька років раніше. Тепер міська рада готова виділити 6 млн грн, щоб розпочати перший етап реформи ще до того, як до Львова дійде реформаторська черга.

Сергій Зюбаненко розповів, що загорівся такою ідеєю ще після успішного досвіду забезпечення правопорядку під час "Євро-2012". А коли повернувся з Грузії, де на власні очі побачив якісну роботу місцевої поліції, то зрозумів, що реформу можна втілити і без значних фінансових затрат із бюджету.

Далі - пряма мова очільника Львівської міліції.

Добровільна реформа міліції (ДоРеМі)

Після проведення "Євро-2012" я бачив очі міліціонерів, які горіли, коли бачили, як іноземці цінували те, як у Львові організували охорону громадського порядку. Першим успіхом стало відкриття Сихівського райвідділу, де було принципово залучено спонсорські та міністерські кошти. Але ми захотіли чогось більшого.

Тоді я у складі делегації Львівської міської ради полетів до Грузії. Відправився туди тільки тому, щоб побачити ці скляні відділки міліції у Тбілісі і зробити щось аналогічне у Львові. Міське управління конче потрібно було будувати. Ми за це уже багато говорили, бо умови, які є зараз не дають не тільки нормально працювати - тут не можна технічно нічого зробити: поставити камери, сервери, бо це не наше приміщення.

Коли я повертався звідти, то була тільки одна думка - реформа. Бо я побачив, що справді щось змінилося, що поліцейські там справді інші, ніж були перед тим.

Тому до Львова я приїхав з певними ідеями, які були викладені в концепції реформування ДоРеМі (Добровільна реформа міліції). Ми хотіли не тільки побудувати міське управління, а й замінити людський ресурс технікою.

Ми хотіли зробити все як у Європі, коли ви не зможете безкарно порушити громадський порядок чи правила дорожнього руху, бо міліціонери усе бачать через відеокамери, не виходячи з кабінетів. Але принципово ми хотіли замінити людський ресурс: або змінити їхнє уявлення про роботу, або набрати зовсім інших.

Мотивація для добрих фахівців працювати у міліції за 2500 грн

Ми взяли декілька земельних ділянок і вирішили, що людина, яка виграє конкурс на працевлаштування у новій міліції, отримає службове житло. А через 5 років вона зможе його приватизувати. Це було обговорено в міністерстві. Також було багато інших речей - уже виграні гранти, які ми будемо освоювати у 2016 році, співпраця з іноземцями, які приїжджали, мала дитяча поліцейська академія.

Це все мало б відбутися до 20 грудня 2014 року - до Дня міліції. Міська та обласна ради активно включилися. Уже були створені громадські та експертні ради. Ми готові були почати. Але ця реформа передбачала матеріальне наповнення. Починаючи з "жилетів довіри", на яких мала бути закріплена відеокамера, яка стимулювала б міліціонера до нормального виконання своїх обов'язків, бо він знав, що його контролюють.

Це все фінансувалося міською радою, частково МВС та іноземними грантами. Але зі зрозумілих причин із графіку ми збилися.

Про реформу МВС під керівництвом Захарова і Згуладзе

Цей проект планувався більш складним, об'ємним та професійним, тому що до його творення долучалися експерти з усієї держави. Але перша стадія проекту не передбачала будівництв та інших матеріальних речей. Вона передбачала вироблення концепції, яка вже подана до Верховної Ради. Усі розуміють, що без законодавчої бази щось реформувати неможливо. Тому на основі цієї концепції буде вироблений закон "Про поліцію".

Під час другого етапу я буду ініціювати, щоб були зроблені якісь конкретні речі саме для Львова.

Я хочу долучити органи місцевого самоврядування, щоб ми не чекали, поки до нас дійде черга, а вже паралельно виділяли на це кошти. Навіщо чекати, поки приймуть всі закони, якщо ми можемо вже ставити відеокамери, добудовувати міське управління, проводити конкурс на відбір нових працівників. Ми можемо бути в цьому помічниками.

"Розумна система" відеокамер, яка виключає людський фактор

Це не просто камери відеоспостереження, а "розумна система". Є три напрямки, де камери могли б ефективно працювати: місця концентрації ДТП, заходи масового характеру, злочини.

Йдеться не про те, щоб наставити відеокамери, а потім переглядати хто винен. Наприклад, під час масових заходів можна розставити навколо дуже багато міліціонерів, які б за всім спостерігали. А можна встановити відеокамеру, яка б сигналізувала про те, що у певному квадраті зібралося понад сотня людей. У цей момент вмикалися б інші камери, які б з різних ракурсів могли б знімати обличчя.

Оператор у райвідділу оперативно передавав би обстановку черговим міліціонерам, які б реагували на правопорушення. Припаркувалася машина не там: сигнал пішов і вже ДАІ під'їхала, як це в Європі робиться. Одна така камера може замінити роботу 10 міліціонерів.

Що стосується злочинів. До прикладу, у центрі міста викрадають посеред ночі автомобіль. Оператор фіксує сигнал про викрадення машини. Далі інші камери сигналізують про переміщення цього автомобіля. Паралельно підключаються патрульні машини, які завдяки GPS-навігатору бачать, де цей автомобіль можна перехопити. Хіба це погано?

Зараз це виглядає смішно: оголошується операція "Перехоплення", працівники міліції перекривають усе місто, стоять з автоматами. А де через деякий час буде той викрадений автомобіль? Ми під час цієї операції за всю історію, відколи я працюю в міліції жодного разу не спіймали викрадача автомобіля.

До того ж, будуть зведені до мінімуму випадки корупції серед працівників ДАІ. Якщо є підозра на те, що інспектор узяв хабар, то це легко перевірити через наявність відеокамери у нього на жилеті, запис із якої можна відтворити.

Приклад вдалого втілення

У 2011 році, коли я був начальником міського управління міліції у Кременчуці (Полтавська область), ми побудували новий райвідділ без жодної бюджетної копійки. За спонсорські кошти. Усі заводи скинулись коштами і ми збудували нове приміщення замість старого підвального.

Щоб наблизити міліцію до людей, ми взяли Ibox, який назвали "Кремень" (від назви міста Кременчук) та поставили його при вході. Він працює там уже 4 роки.

Через цей простий пристрій можна написати заяву в міліцію, ознайомитися із керівництвом. Крім того, там є корисні поради. Там можна подати електронну скаргу, а можна надиктувати голосове повідомлення. Усі такі повідомлення фіксувалися і розглядалися.

А головне - виключався повністю людський фактор, бо важко набрати людей, які усі були б ввічливими. Згодом таку систему вдосконалили і почали фіксувати прихід працівників на роботу.

Зараз ІТ-шники розробляють для нового приміщення міської міліції систему, яка називається "розумний офіс". Тут можна буде бачити не тільки те, хто є на робочому місці, а й хто як працює.

Де взяти гроші?

Якщо ми переконаємо іноземних спонсорів, що ми дійсно змінюємося, то отримаємо від них фінансування у вигляді додаткових грантів. У державі зараз війна, тому я не маю морального права вимагати гроші на якісь експерименти. Але є можливість зацікавити міську владу і втілити усе це хоча б на прикладі одного райвідділу.

У психології є таке поняття "заразити позитивом". Якщо люди побачать, що десь це спрацювало, то захочуть зробити таке ж. Гроші - це не головне. Я знаю багато спонсорів, які прийдуть і дадуть 100 тис. грн для того, щоб у місті була нормальна поліція.

Я хочу зрушити цей процес з місця. Уже є домовленість із міським головою Андрієм Садовим, який підтримує таку ідею і готовий фінансувати. Міська рада виділить на розвиток 6 млн грн. Це для розвитку системи "розумних відеокамер".

Про майбутнє скляне міськуправління міліції Львова

Нове міське управління міліції - це буде сучасний просторий будинок із скляними вікнами та системою "розумний офіс", який матиме систему відеоконтролю по всьому місту. Планується набрати людей, які могли б керувати цією системою та замінити роботу багатьох людей інтелектом. Це будуть молоді ІТ-шники, люди з іншим мисленням. Оскільки великої зарплати їм запропонувати не зможемо, то мотивацією буде власне житло у Львові за 5 років.

Усі автомобільні патрулі в місті будуть оснащені відеофіксацією, GPS-навігацією, планшетами, які відкриватимуть доступ до баз даних.

Тоді люди не почули б, а реально побачили нову міліцію.

Поставити посилання у соцмережі


коментарі

Щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном  »»
Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей