Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

http://police-reform.khpg.org/index.php?id=1472149115


Смертельне затримання на Миколаївщині – чи витримає Нова поліція цей іспит?

25.08.2016
автор: ХПГ-інформ

У ніч на 24 серпня, напередодні Дня Незалежності, у Миколаївській області при затриманні поліцією помер 32-літній чоловік. Події почали розгортатися близько першої ночі. У місцевому відділку розповідають, що все почалося із того, що до них звернувся водій таксі, який повідомив про те, що під час виїзду за викликом його побив невідомий чоловік, а також забрав особисті речі – сумку та грошові кошти у розмірі п’ятиста гривень. За фактом повідомлення про злочин на місце правопорушення виїхав наряд поліції. За версією правоохоронців чоловік знаходився на території власного будинку і продовжував свої хуліганські дії – бив дружину, а вона, почувши, що приїхала допомога, почала просити про захист. Правоохоронці спробували його затримати, але чоловік чинив опір, тому поліціянти застосували «міри фізичного впливу та наручники». В якийсь момент чоловікові стало зле, довелося викликати бригаду «швидкої допомоги», але медики змогли тільки констатувати смерть.

У свою чергу, місцева преса та жителі смт. Криве Озеро (Миколаївська область), де, власне, і сталася трагедія, мають власну версію подій. Відтак місцеве видання розповідає, що нічний інцидент почався із побутової сварки подружжя. Після конфлікту чоловік вийшов з будинку та ліг спати у власному авто. Але перед цим дружина встигла викликати поліцію. Приїхали троє представників патрульної поліції, витягли чоловіка із машини, сонного та дезорієнтованого та надягнули кайданки. В цей час до будинку прибуло підкріплення – ще троє представників поліції. Ушістьох вони накинулися на чоловіка та почали бити – кулаками, ногами, а також використовуючи дубинки. Усе це відбувалося на очах у сім’ї - матері, дружини Алли та малолітнього сина. Били настільки сильно, що він почав харкати кров’ю та молити про те, щоб вони зупинилися. Про це саме просили й його рідні, одначе все виявилося марним. Поліція закінчила із тортурами тільки тоді, коли зрозуміла, що чоловік уже мертвий й майже одразу зникла із місця злочину. Пізніше було встановлено, що загиблого звали Олександр Цукерман, і помер він від огнестрільних поранень. Судмедекспертиза, що була проведена того ж дня у місті Миколаєві, встановила, що причиною смерті стали «гостра внутрішня кровотеча, травматичне ураження серця». На тілі загиблого виявлено як мінімум 4 вогнепальних поранення. На думку експерта постріли були зроблені в упор. Дві кулі виявлені в серці, ще одна застрягла в легені.

Було відкрито кримінальне провадження за статтею 365 Кримінального кодексу України «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки». Санкції за цією статтею передбачають від 7 до 10 років позбавлення волі.
Справа набула дуже великого резонансу завдяки старанням місцевих мешканців. Вони не дали спокійно «зам’яти» вбивство та залишити вбивць без покарання. Відтак уже на ранок після вбивства більше, ніж сотня місцевих мешканців уже була на подвір’ї Олександра Цукермана. Люди не давали поліції із сусіднього міста Первомайськ вивезти тіло на судмедекспертизу, заявляючи, що представники поліції там «продажні». Завдяки тиску натовпу зійшлися на тому, що тіло забрали до Миколаєва. Після цього місцеві направилися у напрямку районної прокуратури. Шестеро осіб, підозрюваних у вбивстві, вже були затримані та знаходилися в будівлі. За повідомленнями преси п’ятеро із підозрюваних - місцеві, а шостий – із Первомайська. Після цього працівникам прокуратури потрібно було вивезти поліцейських до машини для того, аби доставити до слідчого ізолятору у місті Миколаїв. Одначе натовп був настроєний здійснити самосуд. Підігріті жагою помсти люди були готові розірвати поліцейських на шматки власними руками. Лише завдяки перемовинам із заступником начальника Управління Національної поліції в Миколаївській області полковником Артуром Гаспаровим і заступником прокурора області Степан Божилом вдалося вгамувати мешканців. Після цього сталася акція протесту поблизу райвідділу поліції. Усе могло закінчитися кривавими сутичками, але завдяки обіцянкам вищого керівництва провести розслідування максимально чесно та всебічно натовп вдалося втихомирити.

Справу взяла на контроль вищі поліцейські чини. Відтак, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що миколаївський райвідділ буде «розформовано і повністю оновлено. Зміни будуть зроблені і в керівництві Миколаївського обласного главку поліції. Всі, хто замішаний в злочинних та протиправних діях, підуть під суд, і ніякої спроби обілити "честь мундира" не буде». Також Арсен Борисович додав, що «слідство Генеральної прокуратури, внутрішньої безпеки Нацполіції та суд зможуть швидко та неупереджено встановити всі обставини смерті мешканця Кривого Озера і покарати винних».

На місці злочину нині працює спеціальна група на чолі із головою Національної поліції України Хатією Деканоїдзе. Вона ще раз переконала всіх у тому що слідство буде проведено у повному обсязі, а винних покарано. Пані Деканоїдзе також вказала, що нею було призначено нового начальника кривоозерської поліції. Ним став Олександр Горпинич.

Хочеться сподіватися, що усі обіцянки вищої влади щодо всебічного, повного та об’єктивного розслідування будуть виконані, а усі винні понесуть заслужене покарання.

коментарі

Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей