Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

http://police-reform.khpg.org/index.php?id=1435001327


Правозахисники заявили про недоліки пакету законопроектів про реформування МВС

22.06.2015
джерело: uacrisis.org

Реформування МВС України запізнилося щонайменше на рік. Про це заявили правозахисники під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Вони проаналізували 4 законопроекти, особливу увагу звернули на законопроект «Про Національну поліцію». За словами Олександри Матвійчук, голови правління Центру громадянських свобод, координатора Євромайдан SOS, одним із головних недоліків є відсутність обов’язкового конкурсу для призначення на посаду. Тобто керівник будь-якого підрозділу визначає його доречність на свій розсуд. «Знаючи сталу традицію корупції у нашій системі, ми вбачаємо широкій простір для корупційних зловживань і порушення принципу прозорості роботи поліції, що було задекларовано у стратегії розвитку МВС», – заявила пані Матвійчук.

Другим системним недоліком є те, що в системі внутрішніх справ залишається радянська система військових звань, навіть попри демілітаризацію поліції. Оскільки нова поліція вже не має бути воєнізованим збройним формуванням, як раніше, то й звання повинні бути цивільними, пояснила Олександра Матвійчук.

Павло Дикань, координатор групи адвокатів Небесної Сотні, зауважив, що надмірна політизованість правоохоронців була причиною порушень прав людини, у тому числі й спровокувала трагічні події лютого 2014 року. А розслідування розстрілу Небесної Сотні гальмується, у тому числі, й через відсутність системи контролю всередині правоохоронних органів. «У новому законопроекті не передбачена ні ідентифікація поліцейських, ні незалежна комісія з дисциплінарної відповідальності, наявність яких довела свою ефективність в Європі та Америці», – зазначив Павло Дикань.

Правники підготували список стандартів, які мають бути враховані при реформуванні системи правоохоронних органів. Серед основних – забезпечення дотримання поліцейськими прав людини, забезпечення ефективних заходів із боротьби з корупцією у поліцейських органах. Тобто про факти корупції поліцейський зобов’язаний повідомляти керівництво. Також мають бути створені професійні, психологічні й матеріальні умови захисту честі, гідності та неупередженості правоохоронця, зокрема, прозоре просування по службі та конкурсній відбір на посаду, а також незалежна освіта. Крім того, на думку правників, у новому законодавстві слід забезпечити процес демілітаризації правоохоронних органів, а також процес децентралізації та деполітизації поліцейських. «Це не підніжка органам влади, ми просто допомагаємо структурі, що шкутильгає, шкутильгати у правильному напрямку», – додала Олександра Матвійчук.

Звернення до народних депутатів щодо пакету законопроектів про реформування органів внутрішніх справ підтримали: Центр громадянських Свобод, Євромайдан SOS, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Центр «Соціальна Дія», проект «Без кордонів».

коментарі

Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей