Національна громадська платформа
«Реформуємо МВС: прозорість та відповідальність»

http://police-reform.khpg.org/index.php?id=1425757429


Реформу міліції Львівщини треба починати з реформи одного райвідділу

07.03.2015
джерело: mvs.gov.ua

Про це йшлося сьогодні, 3 березня, під час спільної зустрічі керівництва Головного управління МВС України у Львівській області із головою регіональних питань консультаційної місії ЄС Удо Моллером та фахівцем із регіональних питань консультаційної місії ЄС Деніелом Фаррелом, яка проходила в обласному управлінні внутрішніх справ.

 

 

Участь у зустрічі взяли: начальник ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія, його заступник полковник міліції Сергій Зюбаненко, начальник Штабу ГУМВС полковник міліції Юрій Гладун, начальник Управління громадської безпеки ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Андрій Гребенюк, учасники робочих груп з проведення експерименту з удосконалення діяльності ОВС Львівщини, а також громадські активісти.

 

 

На початку зустрічі пан Моллер розповів про результати своєї поїзди у Самбірський райвідділ міліції, де вони з колегою ознайомились з роботою правоохоронців, поспілкувались з ними та мешканцями, а також мали цікаву розмову з начальником райвідділу.

 

 

 

«Кількість міліціонерів, котрі забезпечують порядок на території обслуговування є цілком достатньою. У нас в Німеччині, наприклад, на такій території працює менше поліцейських. Проте, робота, яку виконують міліціонери, особливо дільничні інспектори міліції, є неструктурованою і тому неефективною. З цього і треба починати реформи – чітко визначити задачі і добиватись їх ефективного виконання», - зазначив європейський консультант.

 

 

В свою чергу, Дмитро Загарія подякував іноземним спеціалістам за зауваження щодо роботи правоохоронців та зазначив, що через незграбність та неповороткість системи МВС, а також через відсутність сучасної законодавчої та нормативної бази, вимагати від дільничного інспектора міліції ефективної роботи дуже складно, тому зосередитись слід саме на цьому.

 

 

«Можливо, перед тим як взятись до реформи міліції в цілому, необхідно спочатку провести реформи у одному райвідділі міліції – наприклад, у Самбірському. І почати цю реформу з роботи дільничних інспекторів – вони ж найближчі до людей», - запропонував Дмитро Загарія.

 

Присутні, в тому числі й європейські консультанти, підтримали цю ідею.

 

«Реформа міліції в Україні проводилась вже кілька разів, проте ніяких змін так і не відбулось. Зараз головне – це активніше залучати до реформи громадськість. Вивчити думку людей, на її основі сформулювати завдання для правоохоронців і працювати в цьому напрямку. А більшість проблемних питань ми знаємо і на базі одного райвідділу можемо вирішити і матеріально-технічні і інші питання», - зазначив Сергій Зюбаненко.

 

 

На думку громадських активістів та учасників робочих груп, реформування одного з райвідділів може бути хорошою практичною перевіркою ефективності заходів, напрацьованих в робочих групах.

 

 

«Нажаль, робота по реформуванню міліції Львівщини, що ведеться з літа минулого року, виявилась недостатньо ефективною. Ми вдячні іноземним спеціалістам за підтримку наших реформ, проте чекаємо від керівництва Головного управління визначених пріоритетних напрямків реформування. І реформування райвідділу – це хороша ідея», - зазначив координатор проекту реформування міліції Львівщини Тарас Гаталяк.

        Учасники зустрічі відзначили також, що реформи вимагають внесення змін у законодавство, проте багато проблемних питань можна вирішити на місцевому рівні.

        «Громадяни чекають від правоохоронців забезпечення їх прав і реагування на їхні заяви. Суть реформ у цьому. Якщо на базі Самбірського райвідділу ми зможемо забезпечити такий розподіл обов’язків між працівниками, що вони зможуть ефективно виконувати свою роботу – поширимо цей досвід на інші підрозділи», - зауважив Юрій Гладун.

 

коментарі

Ви також можете скористатись формою для коментарів від соціальних сетей